Designul web este ceea ce creează aspectul general și senzația atunci când utilizezi un site web. Este procesul de planificare și construire a elementelor site-ului tău, de la structură și aspect până la imagini, culori, fonturi și grafică.
Designul web are numeroase componente care lucrează împreună pentru a crea experiența finală a unui site web, inclusiv design grafic, design UX (experiență utilizator), design interfață, optimizare pentru motoarele de căutare (SEO) și crearea de conținut. Aceste elemente determină modul în care arată, se simte și funcționează un site pe diferite dispozitive.
Designul web este diferit de dezvoltarea web (web developing), care este practic programarea din spatele paginilor (codarea) care face ca un site web să funcționeze. Când construiești un site web, ai nevoie atât de design web, cât și de dezvoltare web. Designerii web îți iau ideile și le transformă într-o machetă care prezintă o imagine de ansamblu asupra a cum va arăta viitorul tău site web. Designerii web se ocupă de partea creativă a proiectării unui site web.
De ce este important designul web?
Site-ul web al brandului (mărcii) tale este unul dintre cele mai valoroase active ale sale. Primele impresii contează cu adevărat. Nu putem sublinia suficient acest aspect: dacă nu ai o prezență puternică pe web, îți plafonezi afacerea.
Clienții potențiali care caută pe web brandul tău și nu găsesc nimic ar putea crede că ai ieșit din afacere. Dacă caută și găsesc ceva neconform, vor avea impresia că nu îți pasă prea mult de compania sau produsul tău. Transformă fiecare relație care începe pe site-ul tău într-una excelentă, prin realizarea corectă a designului tău web.
Cum arată un design web bun?
Un design web bun nu este subiectiv. Cu alte tipuri de design, cum ar fi ilustrația sau designul autocolantelor, o mare parte din ceea ce constituie „bun” depinde de gustul privitorului. Cu designul web, granița dintre „bine” și „rău” este mult mai definită. Un site web bine conceput este un site web care creează perfect experiența pe care o caută vizitatorul tău.
Utilizarea convingătoare a spațiului negativ
Alegeri clar prezentate pentru utilizator ( cu cât utilizatorul are mai puține opțiuni, cu atât este mai puțin probabil să devină copleșit și confuz ).
Îndemnuri evidente și clare la acțiune
-Distrageri limitate și o călătorie a utilizatorului bine gândită (adică folosirea doar a imaginilor și a textului care sunt 100% relevante pentru subiectul din pagină, prezentând numai butoane care duc la acțiunile dorite și folosind variații de font pentru accentuare și îndemnuri, nu doar de dragul de a prezenta fonturi diferite)
-Design responsive / receptiv (un design care se redimensionează și se reorientează la ecranul utilizatorului, făcând site-ul web ușor de utilizat pe orice dispozitiv: telefon, tabletă, laptop sau browser desktop.
Fonturi de dimensiuni potrivite care urmează o ierarhie definită.
Conținut și imagini relevante, de înaltă calitate, care captează atenția vizitatorilor siteului tău.
Un echilibru între cantitatea de text și imagini de pe fiecare pagină (prea mult text poate copleși un vizitator, prea puțin text poate fi la fel de dezamăgitor).
A rămâne fidel brandului tău este cheia pentru designul de succes al site-ului web. Chiar și cel mai frumos site web este inutil dacă nu se potrivește cu identitatea vizuală a brandului tău.